Snezka

De berg Snezka (Tsjechisch voor “sneeuwtop”) in het Reuzengebergte is 1602 meter hoog en daarom het hoogste punt van heel Tsjechie. De berg ligt midden in het nationaal park vol historie, natuur en wintersportmogelijkheden. Het stadje aan de voet van de berg, Pec pod Snezka, is een gezellige mengeling van winkeltjes en restaurantjes.

Aangezien de stoeltjeslift sinds 2012 is vervangen door een luxe gondellift is het een stuk aangenamer om de tocht naar boven te ondernemen. Zat je voorheen vol in de wind nu glij je comfortabel naar boven. Voor de sportievelingen onder ons is er ook een wandelpad naar boven met heel veel treden. Daardoor is het uitzicht, eenmaal boven aangekomen, een echte beloning.  Je kijkt uit over de wijde omtrek. Aan de ene kant Tsjechie en de andere kant Polen.

Er is een tussenstop op 1334 meter mogelijk ( Ruzova hora) Je kunt dus ook alleen het laatste stuk naar boven lopen. Aangezien de temperatuur op de berg Snezka ongeveer 10 graden Celsius kouder is dan beneden kun je maar beter een vest of jas meenemen. In het restaurant op de top van de berg kun je heerlijk genieten van een drankje of een maaltijd. Je kunt er met euro’s of  kronen betalen maar let op, je krijgt wel altijd  Zlotys (de Poolse munteenheid) terug. De grens tussen Tsjechie en Polen loopt namelijk precies over de Snezka en het restaurant staat aan de Poolse kant. Er loopt een wandelroute (de zg. “vriendschapsroute”) vanaf de Snezka naar Spindleruv Mlyn. En niet alleen deze wandelroute is de moeite waard. Er zijn diverse routes door mooie bossen met kleine beekjes en mooie uitzichten.

Wij hebben zelf de Snezka al in alle weersomstandigheden beklommen en afgedaald en het is zeker een aanrader om deze ervaring op te doen. Kijkt u voor alle informatie over openingstijden en adres op de website: http://www.snezkalanovka.cz/en/lanovka

Het adres is: Pec pod Sněžkou 230, 542 21 Pec pod Sněžkou

 

Bericht toevoegen/Ins Gästebuch eintragen