Skoda fabriek en museum

Altijd al eens willen weten en zien hoe een auto gemaakt wordt?  Dan is een uitstapje naar de Skoda fabriek en museum echt een “must”!

Als je een week voor je bezoek een mailtje stuurt aan: muzeum@skoda-auto.cz  (in het Engels) of belt naar: +420 (0) 326 – 831134 met de vraag om een afspraak voor een rondleiding met een Nederlands sprekende gids, dan is dat zo geregeld. Let wel op, bezoek aan de fabriek is alleen toegestaan voor kinderen vanaf 12 jaar. Dit geldt niet voor het museum. Hier kun je zonder afspraak naar binnen. Het adres is: Skoda Muzeum, VaclavaKlementa 294, 293-60 MladaBoleslav.

Bij aankomst in het museum hebben we ons gemeld bij de balie en hadden we nog wat tijd  om in het restaurant (met een gezellig terras) een lekker kopje koffie of thee te drinken met natuurlijk een heerlijk stuk Medovnik (honingtaart) erbij.  Daarna maakten we kennis met onze gids en werden we voorzien van een veiligheidshesje en ontvanger met koptelefoon. Samen met de gids vertrokken we met onze eigen auto’s naar het fabriekscomplex. Je rijdt nl. door de stad van de ene hal naar de andere. Dankzij de koptelefoon konden we alles wat de gids vertelde (door een microfoon) duidelijk verstaan. Zelfs in de tweede auto (ons gezelschap bestond uit 10 personen) was de gids duidelijk te volgen. Bij de eerste stop mochten we de persstraat bekijken. Hier kun je zien en horen hoe uit een plaat staal een hele zijkant van een auto wordt geperst. Geweldig om te zien met wat voor gigantische persen er gewerkt wordt. Elk model heeft een eigen pers.  Daarna naar een andere hal waar het interieur van de auto word ingebouwd. Daar staan werknemers op een lopende band de verschillende types Skoda te voorzien van het juiste interieur precies volgens de wensen van de klant. Het is een enorme logistieke uitdaging om alles op het juiste moment bij de juiste werknemer en dus de juiste auto te krijgen. De tour duurt ongeveer 2-2,5 uur afhankelijk van hoeveel vragen de groep stelt. Er wordt uitgebreid de tijd genomen voor het beantwoorden van de vragen. Je hoeft zeker geen techneut te zijn om deze rondleiding te kunnen volgen. Iedereen van onze groep vond het machtig interessant. En ja, ook de dames!

Daarna zijn we teruggereden naar het museum (nog even langs de testbaan gereden) om, na het inleveren van de attributen en een korte pauze, nog even met de gids een rondje door het museum te lopen. Veel van wat er in de vitrines staat wordt nu duidelijk en ook de uitleg over het ontstaan van Skoda was heel verrassend. Het museum is erg de moeite waard daarom hebben wij hier nog zeker een uur rondgelopen. Vooral de restauratie-afdeling met een geheel houten Skoda was een mooi foto-momentje. Hier mocht je nl. gewoon in gaan zitten.

Het museum is elke dag open van 09:00 – 17:00 uur en is zonder afspraak te bezoeken.

Voor de techneuten onder ons is er zelfs een mogelijkheid om een excursie te boeken naar de meer specialistische afdelingen zoals de  lasafdeling, de motoren- of de carrosseriebouw. Dit is allemaal te regelen. De hoeveelheid personen voor een rondleiding maakt niet uit. Zelfs met 1 of 2 personen wordt er een rondleiding gedaan.

 

 

 

 

Bericht toevoegen/Ins Gästebuch eintragen