Fort Dobrošov Nachod

 

Cultuur en historie hoort bij een bezoek in Tsjechie, maar het moet ook een beetje spannend zijn,  dus  zijn we naar een het Fort Dobrosov bij Nachod gegaan. Dit staat bekend als een onderdeel van de verdedigingslinie 1936-1938.

We konden ons aansluiten bij de Tsjechische gids maar aangezien we die niet konden verstaan kregen we een routebeschrijving mee in het Nederlands met alles duidelijk uitgelegd. We mochten met ons eigen gezelschap alleen afdalen in het fort. Dit maakte het extra spannend maar gelukkig kun je niet verdwalen want alles staat goed aangegeven en er is elektrisch licht! Het is dus goed te doen op eigen houtje.

Even wat weetjes: het artilleriefort is een onderdeel van de Tsjechoslowaakse grensversterking uit de jaren 1935-38. De bedoeling van het fort was het verdedigen van het Náchod dal. Dit fort is nooit afgebouwd maar werd geschikt gemaakt voor bezichtiging in 1968. Er is bijna 2 km aan gangen verborgen onder de heuvel. Boven de grond zijn 3 complexen te zien nl. Zelený, Můstek en Jeřab. Alleen in Jeřab zijn in september 1938 een groep van 25 soldaten gehuisvest.

Na binnenkomst en bezichtiging van de expositieruimte, gingen we met een trap “slechts” 171 treden naar beneden. Tijdens het afdalen voelden we de temperatuur zakken tot 6° C.  Aangezien het buiten op dat moment 30 graden was waren er in ons gezelschap mensen die gekleed in een korte broek, hemd en op teenslippers aan de tocht begonnen. Daardoor hebben we een stevig wandeltempo aangehouden. Dus warme kleding en schoenen zijn zeker geen overbodige luxe! Het Tsjechisch gezelschap met een gids in volledig vooroorlogs uniform, dat we tegenkwamen keek raar op van de kledingstijl van onze groep.

De bedoeling was dat het hele ondergrondse complex verwarming, airco en elektrisch licht kreeg. Het elektrische licht is er wel gekomen maar de rest is nooit gerealiseerd.

Nadat we het hele complex hadden bekeken volgde de weg naar boven, ook weer via  een trap maar dit keer  met 226 treden! Dat was wel weer lekker om de temperatuur weer te voelen stijgen. Toen we buiten kwamen bleken we bovenop een heuvel te staan (vandaar meer traptreden omhoog dan omlaag) met een prachtig uitzicht over de Nachod vallei. De meegekregen Nederlandse beschrijving hebben we uiteraard weer netjes ingeleverd bij de kassa zodat u hiervan ook nog kunt genieten. Daarna een lekker ijsje gegeten en weer heerlijk opgewarmd, liggend in het gras. Zeker de moeite waard. Wel moet je goed trappen kunnen lopen want een lift is niet aanwezig.

http://pevnost-dobrosov.kvalitne.cz/

Openingstijden:  mei-september: ma-zo 10:00-18:00 (met gids)  april en oktober: ma-zo 10:00-16:00 (met gids) november en maart: dinsdag en donderdag 10:00 – 14:00 uur. December, januari en februari is het complex gesloten.  Prijs volwassene 80 CZK – Kinderen 40 CZK

 

Bericht toevoegen/Ins Gästebuch eintragen